X

Video Αναλύσεις

Λάρισα - ΠΑΟ 0-2 Ανάλυση
Stavros Faliagkas

Λάρισα - ΠΑΟ 0-2 Ανάλυση

 

ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ

ΑΕ Λάρισα: Ξεκίνησε τον αγώνα με 1-5-3-2, το οποίο άλλαζε σε 1-3-5-2 σε φάση επίθεσης. Στην αρχή του Β’ ημιχρόνου με την αντικατάσταση των Μόρα, Καρανίκα από Μούζεκ (πήγε αριστερός μπακ) και Μπούστος (κεντρικός μεσοεπιθετικός), ο σχηματισμός άλλαξε σε 1-4-2-3-1 με το Μιλοσάβλιεβιτς να τοποθετείται στη θέση του δεξιού μεσοεπιθετικού και τον Ουαρντά στα αριστερά.

Παναθηναϊκός: Ξεκίνησε το ματς με 1-4-2-3-1. Στο 61' με την είσοδο του Ανουάρ στη θέση του Νάγκι η διάταξη άλλαξε σε 1-4-3-3, με τους Δώνη και Ανουάρ να τοποθετούνται μπροστά από τον Κουρμπέλη ως εσωτερικοί χαφ και το Ζαχίντ να καλύπτει τη δεξιά πλευρά. Στο 83' με την είσοδο του Κολοβέτσιου αντί του Χατζηθεοδωρίδη ο Παναθηναϊκός έπαιξε με 3άδα στην άμυνα και σχηματισμό 1-3-6-1, με το Ζαχίντ να επιστρέφει πίσω από τον Καμπετσή.

 

ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

*Ο Παναθηναϊκός υπερείχε στις περισσότερες κατηγορίες της στατιστικής. Είχε την κατοχή της μπάλας με ποσοστό 58%, ενώ είχε και συνολικά 14 τελικές (9/2 στο 1ο ημίχρονο και 5/3 στο 2ο), με τις 5 να είναι εντός εστίας. Η Λάρισα είχε 9 τελικές (2/0 στο 1ο ημίχρονο και 7/2 στο 2ο), και 2 να βρίσκουν στόχο συνολικά.

*Οι «πράσινοι» είχαν και την υπεροχή στον τομέα των μεταβιβάσεων, με 396 εύστοχες σε συνολικά 469 (84%), εκ των οποίων οι 298/362 (82%) ήταν προωθημένες. Η Λάρισα από την πλευρά της είχε 294/363 (81%), εκ των οποίων οι 233/296 (79%) ήταν προωθημένες.

*Οι «πράσινοι» ήταν νικητές στον τομέα των μονομαχιών στο 15λεπτο που κέρδισαν τα 2 πέναλτι (15’-30’) κερδίζοντας το 63% εξ αυτών, ενώ οι «βυσσινί» έπαιξαν με περισσότερο πάθος στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου (45’-60’), κερδίζοντας το 71% των μονομαχιών!

*Ο Παναθηναϊκός υπερείχε επίσης στις επιτυχημένες ντρίμπλες (72% έναντι 50%) και στα επιτυχημένα τάκλιν (57% - 48%).

*Σύμφωνα με το δείκτη XG (expected goals – αναμενόμενα γκολ για κάθε ομάδα στην αναμέτρηση με βάση τη συνολική στατιστική), η Λάρισα έπρεπε να σκοράρει 0.8 γκολ ενώ ο Παναθηναϊκός 2.87.

*Οι γηπεδούχοι επιτέθηκαν κυρίως από την αριστερή πλευρά με τον Ουαρντά (33/1), αλλά ήταν πιο αποτελεσματικοί στις επιθέσεις τους από δεξιά (18/3, 17%). Επίσης αρκετές επιθέσεις έγιναν και από τον άξονα (29/3). Ο Παναθηναϊκός επιτέθηκε περισσότερο από αριστερά (31/2), με το Χατζηθεοδωρίδη να λειτουργεί αρκετές φορές σαν εξτρέμ, αλλά ήταν πολύ περισσότερο αποτελεσματικός στις επιθέσεις από το κέντρο (28/8, 29%), με το Δώνη και το Ζαχίντ να πατάνε περιοχή.

*Άξιο αναφοράς είναι οι 16 πάσες κλειδιά (8 επιτυχημένες, 50%) των φιλοξενούμενων, έναντι μόλις 5 της Λάρισας (1 επιτυχημένη, 20%). Δείχνει και το πλάνο του Παναθηναϊκού να ρισκάρει περισσότερο στο επιθετικό παιχνίδι, σε συνδυασμό και με την ποιότητα των παικτών του.

 

ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

*Σύμφωνα με το InstatScout, καλύτερος παίκτης των «πρασίνων» και MVP του αγώνα ήταν ο Ζαχίντ, με βαθμολογία Instat 291. Ο Νορβηγός μεσοεπιθετικός κέρδισε το πρώτο πέναλτι κι έδωσε την κάθετη πάσα στο πέναλτι που κέρδισε ο Ανουάρ. Δημιούργησε 4 ευκαιρίες, όσες συνολικά όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του. Έδωσε 5 πάσες κλειδιά (4 επιτυχημένες, 80%), 5 επιτυχημένες μεταβιβάσεις μες στη μεγάλη περιοχή (σε 8 προσπάθειες) και 47 συνολικά προωθημένες (43 επιτυχημένες, 92%).

* Στους διακριθέντες και ο Κουρμπέλης (βαθμολογία 277), ο οποίος είχε το μεγαλύτερο ποσοστό κερδισμένων μονομαχιών (15/23, 65%) και 7 κλεψίματα. Επίσης τα περισσότερα τάκλιν του ήταν επιτυχημένα (4/6 67%). Επιπλέον από τα πόδια του περνούσαν οι περισσότερες επιθέσεις, καθώς είχε περισσότερες επιθετικές ενέργειες από κάθε άλλο συμπαίκτη του (92/114, 81%) και περισσότερες μεταβιβάσεις (56/67, 84%).

 

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

* Με συνεχή κίνηση, εναλλαγή θέσεων και συνδυαστικό παιχνίδι με κοντινές αλλά και μακρινές πάσες, οι παίχτες του Παναθηναϊκού προσπάθησαν να δημιουργήσουν κενά στην άμυνα της Λάρισας και να εκμεταλλευτούν τους χώρους.

* Ο Διούδης επεδίωκε να κάνει παιχνίδι με τους αμυντικούς του, αλλά το high pressing της Λάρισας τον ανάγκασε να κάνει μεγάλες μπαλιές.

* Το build up από την άμυνα γινόταν υπομονετικά, με την υποστήριξη του Κουρμπέλη, ο οποίος οπισθοχωρούσε για να ζητήσει μπάλα από τους Σένκεφελντ και Πούγγουρα, και να την προωθήσει στους συμπαίχτες του.

* Χατζηγιοβάνης & Νάγκι συχνά κινούνταν κοντά στη γραμμή δίνοντας πλάτος.

*Οι Χατζηθεοδωρίδης και Γιόχανσον προωθούνταν και είτε έπαιζαν στη γραμμή ως επιθετικά μπακ, όταν Χατζηγιοβάνης και Νάγκι έκοβαν προς τα μέσα, είτε έπαιζαν εσωτερικά φορτώνοντας τον άξονα, με πατήματα στην αντίπαλη περιοχή.

 

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

*Ο Παναθηναϊκός διατήρησε το 1-4-2-3-1 σε φάση άμυνας, το οποίο προσαρμοζόταν κατά περίπτωση όταν η Λάρισα ανέβαζε πολλούς παίχτες και αυξάνονταν τα man-to-man μαρκαρίσματα.

*Χατζηγιοβάνης και Νάγκι επιτηρούσαν τα αντίπαλα μπακ κατά τα ανεβάσματα τους.

*Οι γραμμές του Παναθηναϊκού ήταν σχετικά κοντά και οι γηπεδούχοι δυσκολεύτηκαν να τις διασπάσουν κάνοντας οργανωμένη επίθεση.

*Στο πρώτα 60 λεπτά του αγώνα άσκησαν πίεση ψηλά.

*Ο Ζαχίντ έκανε πολλά τρεξίματα ψηλά στους αντίπαλους αμυντικούς για να ασκήσει πίεση, ακόμα και προς το τέλος του αγώνα.

*Επιτυχή 1vs1 μαρκαρίσματα, σωστή αλληλοκάλυψη και μηδαμινά ατομικά λάθη των παικτών του Παναθηναϊκού δεν επέτρεψαν στη γηπεδούχο ομάδα να δημιουργήσει ουσιαστικές ευκαιρίες.

 

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ TRANSITION ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Κατά τη μετάβαση σε φάση επίθεσης οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να τρέξουν ώστε να «πιάσουν» την άμυνα της Λάρισας ανοργάνωτη. Ωστόσο, οι αμυντικοί της Λάρισας δεν προωθούνταν ιδιαίτερα κι έτσι οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν σε κανένα επιθετικό transition να δημιουργήσουν υπεραριθμία, άρα και σημαντικές προϋποθέσεις για καλή ευκαιρία.

 

ΑΜΥΝΤΙΚΟ TRANSITION ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Κατά τη μετάβαση σε φάση άμυνας οι φιλοξενούμενοι είχαν γρήγορες επιστροφές και σωστές τοποθετήσεις. Μόνο σε μία περίπτωση δεν αμύνθηκαν σωστά κατά τη μετάβαση σε άμυνα από κερδισμένο κόρνερ, όταν και η Λάρισα έχασε την καλύτερη της ευκαιρία με τον Παπάζογλου να στέλνει την κεφαλιά άουτ.

 

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΑΣΕΩΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Εκτελεστής των στατικών φάσεων του Παναθηναϊκού είναι ο Ζαχίντ ή ο Μπουζούκης.

Τα 2 από τα 5 κόρνερ εκτελέστηκαν με κοντινή πάσα στο Νάγκι, ο οποίος τοποθετήθηκε κοντά στον εκτελεστή. Σε κάθε κόρνερ των «πρασίνων» ο Καμπετσής τοποθετείται στο πρώτο δοκάρι στο ύψος της μικρής περιοχής. Προωθημένοι είναι και οι Δώνης, Κουρμπέλης, Σένκεφελντ και Πούγγουρας, οι οποίοι κάνουν κίνηση μεταξύ πέναλτι κ μικρής περιοχής.

Αντίστοιχο στήσιμο είχαν οι «πράσινοι» και στα φάουλ που εκτέλεσαν.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΑΣΕΩΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Παρατηρούμε πως στο 1 κόρνερ που εκτέλεσε η Λάρισα, όλοι οι παίχτες του Παναθηναϊκού γύρισαν πίσω και συμμετείχαν σε άμυνα ζώνης. 1 παίχτης τοποθετείται εντός της μικρής περιοχής στο ύψος του πρώτου δοκαριού, 5 κατά μήκος της γραμμής της μικρής περιοχής, 3 στο χώρο μεταξύ πέναλτι και μικρής περιοχής και 1 στο σημείο του πέναλτι.

Παρομοίως, όλοι οι παίχτες συμμετείχαν στην άμυνα και στα φάουλ που κέρδισε η Λάρισα στο αμυντικό τρίτο του γηπέδου. Πάλι παρατάχθηκαν σε ζώνη.

 

ΤΑ ΓΚΟΛ

0-1: Ο Χατζηγιοβάνης πάσαρε στο Ζαχίντ μέσα στην περιοχή ο οποίος ανατράπηκε από το Μόρα. Ο Χατζηγιοβάνης εκτέλεσε το πέναλτι και άνοιξε το σκορ.

 

0-2: Ο Ζαχίντ κινήθηκε προς τη μεγάλη περιοχή της Λάρισας και έβγαλε κάθετη πάσα προς τον Ανουάρ, ο οποίος βρέθηκε απέναντι από τον τερματοφύλακα και ανατράπηκε στην προσπάθεια του να τον περάσει. Ο Μπουζούκης ευστόχησε στο πέναλτι για το 0-2.

Ανάλυση: Χαράλαμπος Κοκολογιαννάκης

Print
3032

Theme picker