X

Video Αναλύσεις

Stavros Faliagkas

Παναθηναϊκός-Λαμία 2-0 (Ανάλυση)

ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ

 

*Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι με διάταξη 4-2-3-1, με το Χατζηγιοβάνη στα αριστερά, τον Μπουζούκη δεξιά και τον Ζαχίντ πίσω από τον Μακέντα. Στο 35’ ο τεχνικός των γηπεδούχων Γιώργος Δώνης άλλαξε πλευρές τους δύο εξτρέμ του, φέρνοντας αριστερά τον Μπουζούκη και δεξιά το Χατζηγιοβάνη. Στο 53’ με την είσοδο του Περέα στον αγωνιστικό χώρο δίπλα στο Μακέντα, ο σχηματισμός άλλαξε σε 4-4-2.

*Η Λαμία επίσης ξεκίνησε την αναμέτρηση με σχηματισμό 4-2-3-1, με τον Καραμάνο πίσω από τον στράικερ Τουράμ. Στο 63’ μετά την κόκκινη του Μπεχαράνο και την είσοδο του Μπουλούλη, ο Μάντζιος γύρισε το σύστημα σε 4-4-1 με τον Καραμάνο δεξιά και τον Μπουλούλη στα χαφ δίπλα στον Δημούτσο.

     

     

ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

 

*Ο Παναθηναϊκός υπερείχε στις περισσότερες κατηγορίες της στατιστικής. Είχε την κατοχή της μπάλας με ποσοστό 69% ενώ είχε και συνολικά 17 τελικές (1/1 στο 1ο ημίχρονο και 16/5 στο 2ο), με τις 6 να είναι εντός εστίας , ενώ η Λαμία είχε 12 τελικές (6/5 στο 1ο ημίχρονο και 6/0 στο 2ο) ,και 5 on target.

*Όπως είναι φυσιολογικό, η αποβολή του Μπεχαράνο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση του παιχνιδιού. Στο διάστημα 1’-75’ ο Παναθηναϊκός έκανε 6 τελικές ενώ στο 75’-90’ έκανε 11. Επίσης οι γηπεδούχοι κέρδισαν το 78% των μονομαχιών στο τελευταίο 15λεπτο, αποτέλεσμα και της κούρασης των παικτών της Λαμίας που έπαιζαν ήδη με παίκτη λιγότερο.

*Σύμφωνα με το δείκτη XG (expected goals – αναμενόμενα γκολ για κάθε ομάδα στην αναμέτρηση με βάση τη συνολική στατιστική), ο Παναθηναϊκός έπρεπε να σκοράρει 3.18 γκολ ενώ η Λαμία 0.58. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την εικόνα του 1ου ημιχρόνου, όπου οι γηπεδούχοι είχαν μόλις 1 τελική ενώ οι φιλοξενούμενοι 6.

*Το τριφύλλι είχε και τη συντριπτική υπεροχή στον τομέα των μεταβιβάσεων, έχοντας 516/600 (86%) με το 1/3 εξ αυτών να γίνονται στο επιθετικό 3ο (146/205 71%). Απ’ την άλλη μεριά η Λαμία είχε 223/283 πάσες (79%) εκ των οποίων οι 62/91 (68%) στο επιθετικό 3ο.

*Οι πράσινοι επιτέθηκαν κυρίως από τη δεξιά πλευρά, με το Χατζηγιοβάνη που έπαιξε για 60 λεπτά εκεί και τα ανεβάσματα του μπακ Αποστολάκη. Εν αντιθέσει με τους φιλοξενούμενους που επιτέθηκαν περισσότερο από αριστερά, με το Ρόμανιτς να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό.

*Άξια αναφοράς είναι η διαφορά που παρατηρούμε στις μονομαχίες. Στο 1ο 15λεπτο η Λαμία κέρδισε το 65% εξ αυτών ενώ στο τελευταίο 15λεπτο οι γηπεδούχοι πήραν το 78%. Αυτή η κατηγορία είναι και μια μικρογραφία του τι έγινε στο παιχνίδι. Η Λαμία ήταν πιο αποφασισμένη στο ξεκίνημα και έμπαινε πιο δυνατά στις φάσεις, ενώ ο Παναθηναϊκός βοηθούμενος και από την κόκκινη του Μπεχαράνο έγινε πιο επιθετικός στο τελευταίο μισάωρο τυς αναμέτρησης.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

*Καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού ήταν ο Περέα, ο οποίος είχε βαθμολογία 310. Αν και έπαιξε μόλις 40’ είχε υπερδιπλάσιες ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή από τους συμπαίκτες του (6/12) ενώ επιχείρησε και 4 σουτ, εκ των οποίων 1 κατέληξε στα δίχτυα.

*Για τους πρασίνους επίσης ξεχώρισε ο Πούγγουρας με βαθμολογία 288. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι έχασε μόλις 1 μονομαχία σε ολόκληρο τον αγώνα (12/13) ενώ όλα τα τάκλιν του ήταν επιτυχημένα (5/5).

*Δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τον αρχηγό Κουρμπέλη με βαθμολογία 287, ο οποίος έκανε τις περισσότερες πάσες στο παιχνίδι (99/115 με ποσοστό 86%) και ήταν πάλι αυτός που ξεκινούσε το παιχνίδι της ομάδας του από πίσω.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΛΑΜΙΑΣ

 

*Καλύτερος για τους φιλοξενούμενους ήταν ο Βάντερσον με 244 instat index. Είχε υψηλό ποσοστό στις προωθημένες πάσες (55/66 83%) και επίσης ανέκτησε την κατοχή 8 φορές για την ομάδα του.

*Έπειτα καλό παιχνίδι έκανε και ο Αντέτζο με βαθμολογία 225 και πολύ μεγάλο ποσοστό στις προωθημένες μεταβιβάσεις με 41/47 87% και 9 κλεψίματα.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

 

*Η ανάπτυξη ξεκινάει με έναν από τους δύο αμυντικούς χαφ, Κουρμπέλη και Νούνες, να γυρνάει για να πάρει τη μπάλα από τα στόπερ, και εν συνεχεία να μεταφέρει το παιχνίδι στα πλάγια στους δύο εξτρέμ.

*Οι πλάγιοι αμυντικοί Αποστολάκης και Ινσούα ανεβαίνουν ψηλά στο γήπεδο, λειτουργώντας πολλές φορές σαν εξτρέμ.

*Ο Μπουζούκης, αν και ξεκινάει σαν εξτρέμ, παίζει περισσότερο εσωτερικά. Συγκλίνει προς το κέντρο και αφήνει χώρο για προώθηση – overlap του αντίστοιχου μπακ.

*Παίκτης κλειδί στο επιθετικό παιχνίδι είναι ο Χατζηγιοβάνης. Πολλές φορές η ομάδα παίζει κοντινές πάσες στη μία πλευρά για να τραβήξει την άμυνα, και ξαφνικά κάνουν αλλαγή παιχνιδιού στον Χατζηγιοβάνη που περιμένει ανοικτά. Με αυτόν τον τρόπο κέρδισε και το πέναλτι.

ΑΜΥΝΤΙΚΟ TRANSITION ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

 

*Όταν χάνει την κατοχή, μένει ψηλά και πιέζει τον αντίπαλο για να την ξανακερδίσει. Αν δεν τα καταφέρει, είναι ευάλωτος στα μετόπισθεν καθώς υπάρχουν πολλοί κενοί χώροι ιδιαίτερα στα πλάγια.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΦΑΣΕΩΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

 

*Εκτελεστής των περισσότερων κόρνερ είναι ο Μπουζούκης. Ο Μακέντα παίρνει θέση στη μικρή περιοχή, ενώ ο Χατζηγιοβάνης πηγαίνει κοντά στον εκτελεστή. Κολοβέτσιος και Κουρμπέλης κάνουν κίνηση στο 1ο δοκάρι ενώ Νούνες και Πούγγουρας στο 2ο. Ο Ινσούα κινείται προς το πέναλτι, ενώ ο Ζαχίντ περιμένει έξω από την περιοχή για τη δεύτερη μπάλα.

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΜΙΑΣ

 

*Οι φιλοξενούμενοι αμύνθηκαν χαμηλά στο γήπεδο, θέλοντας να κλείσουν τους χώρους μπροστά από την εστία του Θεοδωρόπουλου.

*Η άμυνα ξεκινούσε αρκετά μέτρα πίσω από το κέντρο και δημιουργούσαν διπλή ζώνη άμυνας, έχοντας πολύ σφιχτές τις γραμμές. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν στο 1ο ημίχρονο να περιορίσουν τα ατού των πρασίνων και να τους επιτρέψουν μόλις 1 τελική.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ TRANSITION ΛΑΜΙΑΣ

*Προσπάθησε να παίξει γρήγορα και άμεσα όταν κέρδιζε την κατοχή. Κυρίως επεδίωκε να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους στα πλάγια της άμυνας του Παναθηναίκου.

MVP: Juan Jose Perea

* Ο Κολομβιανός στράικερ του Παναθηναϊκού ήταν ο πολυτιμότερος της αναμέτρησης έχοντας την υψηλότερη βαθμολογία (310).

* Είχε υψηλότατο ποσοστό στις πάσες 10/12 (83 %), εκ των οποίων 8/9 στο επιθετικό τρίτο και 7/9 επιτυχημένες ντρίμπλες.

* Πρόλαβε σε 40 λεπτά να γίνει αρκετές φορές απειλητικός για την αντίπαλη εστία, έχοντας 4 σουτ εκ των οποίων 1 κατέληξε στα δίχτυα.

Καβάκης Κώστας – Παπαϊωάννου Σάββας

Print
2087

Theme picker